Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  12.05.2014, 13:22h


Predavanje o „Srednjovjekovnim utvrdama na rijekama Krki i Čikoli“

U utorak, 13. svibnja 2014. u 18 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku održat će se predavanje „Srednjovjekovne utvrde na rijekama Krki i Čikoli u svjetlu arheoloških, povijesnih i konzervatorskih istraživanja“ koje je organizirano u suradnji s Društvom za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ i Gradskim muzejom Drniš.

Predavanje će održati Nataša Zaninović, dipl. arh., rukovoditelj Odsjeka za arheologiju i kulturno-povijesnu baštinu Javne ustanove „Nacionalni park Krka” i Joško Zaninović, dipl. arh., stručni voditelj arheoloških istraživanja na utvrdama Nečven i Ključica, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš.

 

Niti jedna od četiriju rijeka u Dalmaciji nema toliki broj utvrda ili fortifikacija koliko ih ima rijeka Krka, duž čitavog svoga toka. Rijeka Krka ili Pokrčje jedinstvena je zemljopisna cjelina u kojoj se duž čitava toka, od izvora do ušća, i na desnoj i na lijevoj obali rijeke nalazi velik broj utvrđenja ili fortifikacija. Neka od njih matice su današnjih gradova Knina, Drniša, Skradina i Šibenika i s njima kao živi organizmi proživljavaju svakodnevicu, uspješno ili manje uspješno odolijevajući izazovima novih vremena. Premda su odavno izgubila svoje primarno značenje, utvrde su i dalje su u središtu pozornosti u potrazi za novim identitetom i namjenom.

 

Još od pretpovijesnih vremena izgrađena su na pomno biranim mjestima i doimlju se kao da su ih graditelji sagradili za vječnost. Ona su kao oružje, veoma često kao sredstvo obrane, rijetko napada, u ratnoj igri, u kojoj opstaju ili padaju s braniteljima koji se bore.

 

Premda su izgubile svoju prvotnu namjenu, sve te nekadašnje opsjene sigurnosti koje označujemo različitim vrstama fortifikacija danas svoj opstanak opravdavaju, sačuvane ili u ruševinama, ne samo pukom materijalnom prisutnosti, nego i svojom povijesnosti, estetskim vrijednostima, funkcionalnim oblicima i, osobito, svojom respektabilnosti. Na utvrdama koje su predmet ovoga predavanja, a to su Ključica, Kamičak, Rogovo, Bogočin, Nečven, Trošenj i Gradina (Drniš), provode se arheološka i konzervatorska istraživanja.