Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  24.03.2017, 08:40h


Povezivanje lokalne zajednice i zaštićenih područja

Procjena uključenosti lokalne zajednice na području NP "Krka"

Već desetljećima, Svjetska organizacija za zaštitu prirode (World Wide Fund for Nature - WWF) pomaže u očuvanju prirode i zaštićenih područja diljem svijeta. WWF Adria posebno se posvetila razvoju zaštićenih područja u regiji Dinarskog luka te od kraja 2015. godine radi na projektu "Zaštićena područja za prirodu i ljude" (PA4NP). Jedan od ciljeva projekta je ojačati suradnju između zaštićenih područja i njihovih lokalnih zajednica, što značajno može poboljšati kvalitetu života lokalnih ljudi i istovremeno podržati ciljeve očuvanja zaštićenog područja.

Tijekom 2016. godine WWF Adria je uz podršku međunarodnog tima stručnjaka razvila novu metodologiju, Procjenu uključenosti zajednice. Ova metodologija omogućuje procjenu stupnja uključenosti lokalne zajednice u rad zaštićenog područja. Svrha ove procjene je prepoznati primjere dobre prakse, koji se mogu prenijeti u druga zaštićena područja, ali i utvrditi ako postoje nedostaci u trenutnoj razini suradnje koje bi trebalo poboljšati.

Procjena se provodi uz pomoć dva upitnika. Jedan je osmišljen za prikupljanje podataka iz pespektive uprave zaštićenog područja, a drugi za prikupljanje sličnih podataka iz perspektive lokalne zajednice. Upitnici se ispunjavaju uz diskusiju i pomoću voditelja radionice. Predstavnici zaštićenog područja ispunili su zajedno samo jedan upitnik, dok je svaki predstavnik lokalne zajednice ispunio zaseban upitnik. 

Radionica se održala 23. ožujka 2017. godine u prostorijama Javne ustanove "Nacionalni park Krka" u Drnišu (ulica Kardinala Alojzija Stepinca 17), s početkom u 10:00h. Radionicu su vodili Anthony Karzen i Ana Kolarić, koje je WWF Adria imenovala i educirala za provođenje procjene suradnje zaštićenih područja i lokalne zajednice u Hrvatskoj.