Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  29.05.2014, 13:12h


Potpisivanje ugovora za Bijelu zastavu Nacionalnom parku „Krka“ i prvi inspekcijski zaron

U subotu 31. svibnja 2014. u Nacionalnom parku „Krka“ obavit će se prvi inspekcijski zaron, ujedno i prvi službeni inspekcijski zaron u Hrvatskoj, prema pravilniku Bijele zastave.

Svečanost će se održati 31. svibnja u 9:30 ispred jarbola Bijele zastave na Skradinskom buku uz prisustvovanje:

  • Henrika Offstada, veleposlanika Norveške u Republici Hrvatskoj
  • Asifa Sahote, predstavnika WhiteFlag Norway i Prince Albert II Fondacije
  • Cemila Güzelca, predstavnika GUWAA Turska
  • Kristijana Curavića, predsjednika GUWAA asocijacije
  • Tončija Restovića, ravnatelja Javne ustanove „Nacionalni park Krka“

 

Kao simbol čistoće voda: rijeka, jezera, mora i oceana, Bijela zastava motiv je svakome tko se brine o očuvanju okoliša. U skladu s nastojanjem da se poboljša trenutno stanje globalnog problema vodenih površina, ona usmjerava pažnju na podizanje svijesti o važnosti zaštite vodnih resursa, okoliša i živih organizama. Kriteriji za dodjelu Bijele zastave  jesu: podmorje očišćeno od krutog otpada, održavanje obale u cilju sprječavanja onečišćenja i zagađenja, redoviti monitoring i održavanje i zaštita prirodnih podvodnih staništa.

 

Bijelu zastavu dodjeljuje Global Under Water Awareness Association (GUWAA), organizacija koja čisti i štiti oceane, jezera i rijeke diljem svijeta. GUWAA je dio najveće međunarodne mreže ronilaca, koji su ujedno ambasadori i zaštitnici svih vodnih resursa. GUWAA mreža igra glavnu ulogu u očuvanju, zaštiti i sustavnom čišćenju na svjetskoj razini. Bijela zastava direktno utječe na očuvanje života u moru, odnosno organizama kao što su dupini, tuljani, kornjače, ribe i morske ptice, i vodenog svijeta općenito.

 

Inicijativu za Bijelu zastavu pokrenula je udruga GUWAA, koju je osnovao njezin predsjednik Kristijan Curavić, višestruki svjetski rekorder u ronjenju na dah. Sva prikupljena sredstva koriste se za sustavno čišćenje i zaštitu podmorja, rijeka i jezera, te prevenciju onečišćenja kroz edukaciju mlađih naraštaja.