Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  27.04.2017, 09:01h


Poljsko-hrvatska konferencija nacionalnih parkova

Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike i pet hrvatskih nacionalnih parkova („Brijuni“, „Kornati“, „Krka“, „Paklenica“ i „Plitvička jezera“), predvođeni pomoćnikom ministra g. Igorom Kreitmeyerom, sudjelovali su na poljsko-hrvatskoj konferenciji „Razvoj poljskih nacionalnih parkova u povodu desete obljetnice pridruživanja Poljske Europskoj uniji – mogućnosti za primjenu u nacionalnim parkovima Republike Hrvatske“, održanoj 24. i 25. travnja 2017. u Nacionalnom parku Tatra u Zakopanama u Poljskoj. Poziv na Konferenciju, koja je za cilj imala razmjenu iskustava poljskih i hrvatskih nacionalnih parkova od ulaska u EU, uputio im je počasni konzul Republike Hrvatske u Krakowu g. Paweł Włodarczyk.

Poljska zaštićena područja u proteklih desetak godina znatno su napredovala na području istraživanja, različitih oblika posjećivanja, prekogranične i međunarodne suradnje i povlačenja EU sredstava. Tomu u prilog svjedočili su predstavnici nacionalnih parkova „Karkonosze“, „Słowiński“, „Bieszczadzki“, „Ojcowski“ i „Tatra“ predstavivši ostvarene projekte vrijedne milijune eura.

Nacionalni parkovi Hrvatske prezentirali su svoje prirodne vrijednosti poljskim kolegama, koji Hrvatsku vrlo dobro poznaju i u koju rado dolaze na odmor. Hrvatsku su 2016. posjetila 757 573 poljska turista, što je porast od 12% u odnosu na 2015. godinu, koja su ostvarila 4 964 262 noćenja.

Konferencija je zaključena potpisivanjem sporazuma između Javne ustanove Nacionalni park „Krka“ i Nacionalnog parka „Ojcowski“ kojim su se oba parkai obvezala na razmjenu ideja, informacija i znanja. Područja koja će posebno biti valorizirana prilikom zajedničkog istraživanja i razmjene stručnjaka jesu aktivna zaštita staništa i vrsta, upravljanje posjetiteljima, edukacija i izdavaštvo.

Kroz ugodne radne susrete uspostavljeni su brojni kontakti, što će znatno olakšati buduću suradnju, posebice kad je riječ o korištenju sredstava iz EU fondova. Parkovi Hrvatske upravo su završili ciklus prijave na otvoreni poziv za unaprjeđenje posjetiteljske infrastrukture, te se očekuje odobrenje više od četiri stotine milijuna kuna bespovratnih sredstava EU koja će im biti na raspolaganju do 2022. godine.