Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  01.02.2014, 14:00h


Podrška Zelenom telefonu (072 123 456)

Javna ustanova "Nacionalni park Krka" temelji svoj rad na zaštiti, održavanju i promicanju Parka sa ciljem zaštite i očuvanja izvornosti prirode i održivog korištenja prirodnih dobara te podizanja ekološke svijesti građana. Stoga, između ostalog i ovim informativnim putem, nastoji pružiti podršku mreži Zelenog telefona, jer pravo na čist okoliš je jedno od osnovnih prava i potreba čovjeka.

Zeleni telefon je služba za rješavanje problema zaštite prirode i okoliša. Služi kao servis građanima za dobivanje informacija, prijavljivanje problema / nepravilnosti, pokretanje inicijativa, organiziranje uličnih akcija, medijsko aktualiziranje problema okoliša i prirode. Cilj ovog projekta je potaknuti aktivno sudjelovanje građana i učinkovitiji rad državnih službi te djelovati na brže i savjesnije rješavanje problema zaštite okoliša.

 

Aktivnosti Zelenog telefona su:

 

  • dežurstvo na Zelenom telefonu (radnim danom od 8 do16 sati)
  • evidencija obrazaca, provjera slučajeva na terenu
  • pravni savjeti građanima
  • sastanak s koordinacijom Mreže ZT-a Hrvatske
  • kontaktiranje predstavnika lokalnih nadležnih službi
  • medijska kampanja, promocija, zagovaranje
  • reakcije na planove i zahvate u okruženju.

 

Svaki građanin Republike Hrvatske može prijaviti problem u okolišu ili zatražiti informaciju na broj telefona: 072 123 456.

 

Na taj način se po cijeni lokalnog poziva pozivi iz bilo kojeg dijela Hrvatske preusmjeravaju na najbližu udrugu. Međusobnim dogovorom svaka udruga pokriva županiju u kojoj ima sjedište, a neke od udruga i susjedne županije.

 

Članice Mreže zelenih telefona su: Zelena Akcija iz Zagreba, Eko Pan iz Karlovca, Ekološko društvo Žmergo iz Opatije, Zelena Istra iz Pule, Sunce iz Splita, ZEO Nobilis iz Čakovca, Franjo Koščec iz Varaždina, Zeleni Osijek iz Osijeka, Eko Zadar iz Zadra i Krka iz Knina.

 

Ekološka udruga "Krka" pokriva područje Šibensko-kninske županije: 
e-mail: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr
web: http://www.eu-krka-knin.hr

 

Više o mreži Zelenih telefona Hrvatske možete pronaći na: 
http://www.zeleni-telefon.org