Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  17.08.2015, 13:43h


U franjevačkoj kući na Stinicama otvoreni novi sadržaji za posjetitelje

Zbog sve većeg zanimanja posjetitelja za Visovac i poučno-pješačku stazu Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, JU „NP Krka“ odlučila je posjetiteljima ponuditi mjesto za odmor, informiranje i usmjeravanje. U ponedjeljak, 17. kolovoza otvoren je objekt „Stinice“ koji će služiti za prihvat posjetitelja i u kojem će se obavljati poslovi maloprodaje (ugostiteljstvo, suvenirnica) i prodaje izleta za sve koji Park posjećuju s lijeve obale Krke.

„Ovo je kraj samo jedne etape na putu razvoja kojim kročimo u valorizaciji srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke. Objekt koji danas otvaramo bit će, između ostaloga, primjerena reprezentacija bisera prirodne i kulturne baštine Republike Hrvatske, otoka Visovca, i daljnji poticaj razvoju ovog kraja. Želio bih se zahvaliti franjevcima na izvrsnoj suradnji na projektima kojima zajednički oplemenjujemo Nacionalni park ‘Krka’, u cilju zaštite i što bolje prezentacije prostora, te porasta broja posjetitelja na uzvodnim lokalitetima kojem svjedočimo“, istaknuo je ravnatelj Javne ustanove „NP Krka“ Krešimir Šakić.

Projekt je podržao i gradonačelnik Drniša Josip Begonja istaknuvši kako je svaki korak u razvoju tog prostora važan u razvoju ruralnog turizma cijele drniške, ali i susjednih općina, naglasivši dobru dosadašnju suradnju Nacionalnog parka „Krka“ i Grada Drniša na projektima od zajedničkog interesa, koji će se nastaviti i u budućnosti.

U sanaciju i obnovu objekta „Stinice“ JU „NP Krka“ proteklih je godina uložila 1,5 milijuna kuna. Svojom funkcijom on se potpuno uklapa u sadržaje koji su na srednjem toku Krke otvoreni za posjetitelje ili je njihova realizacija u tijeku.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Tonči Restović istaknuo je važnost ulaganja javnog novca u infrastrukturu, što donosi i otvaranje novih “zelenih” radnih mjesta: „Povećanje broja posjetitelja nije samo sebi svrha. Ono donosi ulaganja koja utječu na razvoj gospodarstva na ovom području i bolji život za ljude koji ovdje žive stoljećima.“

Novouređeni objekt na Stinicama na kraju je blagoslovio gvardijan franjevačkog samostana na Visovcu fra Mate Gverić, koji je, uz blagoslov, udijelio i dobre želje za uspješan rad prostora koji je stavljen u funkciju, na zadovoljstvo samostana i svih posjetitelja, a na višestruku korist Visovca, oaze mira koju nam je Krka podarila i u čijem spokoju svi zajedno uživamo.

Osim posjeta Visovcu, sa Stinica se polazi i u 8,5 km dugu šetnju jednom od najljepših poučno-pješačkih staza u Hrvatskoj, izuzetnoj po prirodnoj, geomorfološkoj, kulturnopovijesnoj i pejsažnoj vrijednosti.