Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  22.04.2014, 13:43h


Obilježavanje Dana planete Zemlje

Obilježavajući Dan planeta Zemlje i ove godine, Javna ustanova “Nacionalni park Krka” koristi priliku da podsjeti na važnost očuvanja svakog dijela planeta, s naglaskom, naravno, na NP “Krka”. Tim povodom 22. travnja u njezinoj ispostavi u Skradinu, uz edukativnu radionicu “3R”, bit će predstavljen i Edukativni vodič za djecu NP “Krka”, prvi vodič takve vrste namijenjen djeci viših razreda osnovne škole, ali i mlađim uzrastima uz vodstvo starije osobe.

Dan planeta Zemlje svjetski je dan posvećen našem planetu, dan kada se svugdje u svijetu koristi prilika da se pokuša utjecati na ljudsko ponašanje kojim se šteti Zemlji. Iako smo svakodnevno svjedoci znatne štete koja je već nanesena našem planetu, i dalje smo optimisti jer smatramo da imamo vremena preispitati svoje navike i malom promjenom dnevne rutine učiniti veliki korak prema održivom životu na Zemlji.

 

Obilježavanje Dana planeta Zemlje Javna ustanova “Nacionalni park Krka” počinje 22. travnja u svojoj ispostavi u Skradinu edukativnom radionicom “3R”  na temu recikliranja. U radionici će sudjelovati učenici Osnovne škole Jurja Dalmatinca, Područne škole Lozovac. Djeca će učiti o potrebi smanjenja otpada, o recikliranju i ponovnoj upotrebi nekih predmeta koji se obično smatraju otpadom te o kreativnom izražavanju pomoću materijala koji svakodnevno završavaju na otpadu.

 

Upoznat će i dobiti na dar Edukativni vodič za djecu “NP Krka”. Edukativni vodič za djecu NP „Krka“ bit će podijeljen i učenicima 4. i 5. razreda OŠ Fausta Vrančića u poslijepodnevnoj smjeni.

 

Vodič je tiskan s namjerom da prirodne ljepote i kulturnu i povijesnu baštinu Parka djeci i učenicima približi na zanimljiv i inovativan način i tako potakne njihovu maštu i ljubav prema prirodi i NP “Krka”, ali i svijest o potrebi čuvanja okoliša. Vodič ima 64 stranice a podijeljen je u tematske cjeline koje odgovaraju školskim predmetima: zemljopisu, povijesti, prirodi, matematici, informatici itd. Knjiga je opremljena zanimljivim ilustracijama i vrhunskim fotografijama. S obzirom na to da su djeca glavna ciljna skupina, vodič sadrži i interaktivne igre koje će ih potaknuti da nešto novo nauče kroz igru. Tako će moći uživati u edukativnom stripu i igri pamćenja, saznati kako napraviti origami-šišimiša i ekonarukvicu, ali i naučiti kodiranu abecedu kojom se mogu služiti u različitim prilikama. Vodič je dvojezičan (hrvatski i engleski), tako da će čitatelje pronaći i među stranim posjetiteljima Nacionalnog parka “Krka”.

 

Pripremljen je i natječaj za ekorendžera, na koji će se moći prijaviti svatko tko točno odgovori na pitanja postavljena na kraju vodiča. Odgovori na pitanja čine osnovu onoga što bi djeca kroz vodič trebala naučiti a najčešće su istaknuti na posebnim pozicijama u svakoj cjelini. Odgovore zajedno s osobnim podacima i adresom treba poslati na adresu: Javna ustanova “Nacionalni park Krka”, Trg Ivana Pavla II. br. 5, 22000 Šibenik, s napomenom ZA EKO-RENDŽERA, One koji točno odgovore JU “NP Krka” posebno će nagraditi.

 

Obilježavanje Dana planete Zemlje zaključuje se svečanim otvaranjem izložbe fotografija članova Fotokluba Šibenik na temu “Krka” u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u utorak, 22. travnja u 19 sati. Izložba će trajati do 3. svibnja. Vjerujemo da će posjetiteljima Knjižnice dočarati ljepote ovog komadića Zemlje i podsjetiti ih zašto ga trebamo čuvati.