Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  19.03.2014, 13:50h


NP “Krka” sudjeluje u projektu “Posadi stablo”

U četvrtak, 20. ožujka 2014. u 11 sati u Upravi Javne ustanove “Nacionalni park Krka” održat će se konferencija za medije u povodu Svjetskog dana šuma, koji se obilježava u petak.

Projekt Posadi stablo predstavit će Tonči Restović, ravnatelj JU “NP Krka”, Ljiljana Klarić, direktorica Hrvatskih šuma ispostave Šibenik, i Katarina Lilić, izvršna direktorica Solarisa d.d.

 

Projekt Posadi stablo predstavlja Hrvatsku kao destinaciju izrazitih prirodnih vrijednosti i održivog turizma, koji je jedan od pokretača razvoja i Šibensko-kninske županije.

 

U svrhu podizanja svijesti o važnosti očuvanja šumskih ekosustava, JU “NP Krka” u suradnji s Hrvatskim šumama d.o.o. (UŠP Split, ispostava Šibenik) i Solarisom d.d. provodi akciju pošumljavanja opožarenog područja na Lozovcu. Pošumljavanje će se obavljati sadnicama primorskog bora i pinije, što će stvoriti povoljne uvjete za pridolazak autohtonih vrsta poput hrasta crnike (česmine) ili hrasta medunca s pridolazećim vrstama.

 

Projekt je predstavljen na turističkim sajmovima u Beču i Münchenu a zamišljen je tako da posjetitelji za odmora u Hrvatskoj tijekom listopada 2014. sudjeluju u najvećem zajedničkom projektu pošumljavanja u posljednjih deset godina. Program uključuje personalizaciju svih pošumljenih stabala, čije pločice s imenom izrađuju djeca iz ekovrtića i ekoškola Šibensko-kninske županije.

 

Svjetski dan šuma, 21. ožujka, obilježava se od 1971. godine kako bi se ukazalo na važnost šuma kao najsloženijeg ekosustava. Šume, koje zauzimaju 31% Zemljine kopnene površine, u Hrvatskoj se protežu na 47% teritorija. Važnost šuma neprocjenjiva je s ekološkog, ekonomskog i sociološkog aspekta. One su izvor hrane i sirovina, proizvode dvadeset tona kisika po hektaru godišnje, pročišćavaju i akumuliraju vode, utječu na klimu, sprječavaju bujice i eroziju tla, unaprjeđuju čovjekov okoliš, pružaju dom i hranu vrstama koje čine 80% biološke raznolikosti i blagotvorno utječu na zdravlje ljudi.