Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  03.04.2015, 10:57h


Novi edukativni vodič za djecu

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ izdala je novi edukativni vodič, na hrvatskom jeziku, namijenjen prvenstveno učenicima osnovnih i srednjih škola. Vodič izgledom i formatom nalikuje pametnim mobilnim uređajima, koje nove generacije prihvaćaju kao sredstvo komunikacije i zabave, ali i edukacije. Iz tog je razloga vodič koncipiran tako da svakom svojom stranicom asocira na pametni telefon, a istraživanje Nacionalnog parka Krka kroz „aplikacije“ podsjeća na istraživanje po mobilnim uređajima i njegovim aplikacijama.

Edukativni vodič svojevrsno je putovanje preko svih sedam slapova rijeke Krke: Bilušića buka, Brljana, Manojlovačkih slapovova, Rošnjaka, Miljacka slapa, Roškoga slapa i Skradinskog buka. Na tom putovanju možete, uz osnovne informacije o pojedinom slapu i upute kako doći do njega, upoznati i neke od biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju u ovom nacionalnom parku. Doznat ćete koji je temeljni fenomen Parka, odnosno zašto je ovo područje proglašeno nacionalnim parkom i što je sedra. Upoznat ćete i kulturne vrijednosti Nacionalnog parka „Krka”. Djeci je kroz strip prezentiran posjet cara Franje Josipa I. i carice Elizabete, u narodu poznate kao Sissy, Manojlovačkim slapovima davne 1875. godine.

Na zadnjim stranicama vodiča navedeni su, u formi kalendara, svi važni datumi u godini koje ova ustanova obilježava raznoraznim akcijama i aktivnostima. Kako većina tih aktivnosti podrazumijeva i sudjelovanje djece, neke od djeci najzanimljivih opisane su, a djeca su dodatno motivirana i pozivom za nagradnu igru. Da bi dobila smartphone trebaju napisati esej na temu „Kako bih svom vršnjaku koji ne živi u Hrvatskoj opisao NP „Krka“. Vodič će biti podijeljen učenicima osnovnih i srednjih škola na području naše županije.