Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  21.01.2015, 13:20h


Najava 30. rođendana NP "Krka"

Nacionalni park „Krka“ ove godine slavi okrugli rođendan. U povodu obilježavanja trideset godina od proglašenja nacionalnog parka, 24. siječnja 1985. godine, javna ustanova zadužena za upravljanje tim zaštićenim područjem upriličit će niz događanja kojima će proslaviti tri desetljeća aktivnog djelovanja u cilju očuvanja prirodne i kulturnopovijesne baštine i edukacije.

Na sam rođendan, u subotu, 24. siječnja ulaz u Nacionalni park bit će besplatan za sve generacije koje su uz Krku odrastale proteklih trideset godina i one kojima Krku ostavljamo u zalog za budućnost, kao i za sve posjetiteljima koji se tek spremaju otkriti bajkovitost te krške djevojke. Toga dana bit će dodijeljene i po dvije ulaznice tridesetorici Facebook fanova koji su, između ostalog, doprinijeli da Nacionalni park „Krka“, kao fenomen tisućljetne ljepote, živi i u digitalnom svijetu 21. stoljeća.

Službeni program obilježavanja rođendana počet će u petak 23. siječnja u devet sati ekološkom radionicom i postavljanjem instalacije „Kap po kap – slap“ ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku s učenicima Osnovne škole Vidici. Riječ je o autorskom radu Zdenke Bilušić, likovne pedagoginje i voditeljice Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, i Antonija Šunjerge, šibenskog produkt-dizajnera, koji su, u cilju osvještavanja značaja prirodnih ljepota NP „Krka“, osmislili taj edukativno-zabavni projekt.

Svečano primanje u povodu trideset godina Parka održat će se u 11 sati u šibenskoj gradskoj vijećnici, uz prigodno druženje uzvanika. Popodne istog dana u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u 18 sati bit će predstavljena knjiga Arheološka zbirka Burnum grupe autora (Igora Borzića, Nenada Cambija, Miroslava Glavičića, Ivane Jadrić Kučan, Željka Miletića i Joška Zaninovića), objavljena u nakladi Javne ustanove “Nacionalni park Krka“.

Svojim najmlađim posjetiteljima Nacionalni park „Krka“ , također u petak, poklanja dječju predstavu Hotel Medo zagrebačkog dječjeg kazališta Tvornica lutaka i kratku plesnu predstavu Duga šibenske udruge Stars. Program u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku počinje u 19 sati.

Program obilježavanja trideset godina od proglašenja Parka i djelovanja Javne ustanove nastavlja se i u ponedjeljak, 26. siječnja u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”, gdje će u 11 sati biti otvorena izložba „Krka – nekad i sad“. Riječ je o svojevrsnoj retrospektivi fotografija snimljenih na području Nacionalnog parka “Krka” i njihovim današnjim ekvivalentima. Tom prigodom bit će svečano uručene zahvalnice institucijama i pojedincima koji su proteklih trideset godina svojim djelovanjem pridonijeli zaštiti i očuvanju prirode u okviru zaštićenog područja i promicanju znanja o tomu.

Cjelokupni program proslave rođendana Nacionalnog parka „Krka“ osmišljen je tako da, između ostalog, ukratko predstavi vrijednosti i način djelovanja javne ustanove koja tridesetogodišnjim radom aktivno sudjeluje u životu lokalne zajednice, potičući širenje znanja i svijesti o zaštićenom području, poglavito kod najmlađih žitelja, vrednujući pisanu riječ i fotografije kao trajne svjedoke razvojnog puta Parka i suradnju s relevantnim institucijama i pojedincima na širokom području zajedničkog interesa. O djelovanju JU “NP Krka” i ciljevima upravljanja u budućnosti bit će riječi i na stručno-znanstvenom skupu koji će se, također u povodu obilježavanja tridesete obljetnice Parka, ove jeseni održati u Solarisu.