Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  14.02.2019, 13:50h


„Čitam, dam, sretan sam...„ – Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ obilježila Međunarodni dan darivanja knjiga

Ljubav je univerzalna. Zato se na Dan zaljubljenih, 14. veljače, obilježava i Međunarodni dan darivanja knjiga. Pobuditi u nekome ljubav prema čitanju zaista je najljepši dar. Zato se u akciju „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“ uključila i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“. Knjige objavljene u svojoj nakladi darovala je dječjem odjelu Gradske knjižnice Vodice, koji će ih uručiti pedijatrijskoj ambulanti u Vodicama.

Knjige i slikovnice Putovanje jedne kornjače, Vidra, Zagonetni svijet NP „Krka“ i Čarobni svijet NP „Krka“ zasigurno će obradovati male pacijente, biti im zabavne, ali i poučne. Sva ta izdanja edukativnog su karaktera: djecu poučavaju o vrijednostima Nacionalnog parka „Krka“, o raznolikim i živopisnim biljkama i životinjama koje u njemu žive.

Međunarodni dan darivanja knjiga, koji se obilježava 14. veljače, volonterski je projekt koji je dječja spisateljica Amy Broadmoore pokrenula 2012. godine da bi se ubrzo proširio širom svijeta. Njime se kod djece nastoji probuditi ljubav prema čitanju i darivanju. Kroz darivanje svoje knjige ili slikovnice drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to treba raditi i koliko to drugom djetetu znači, dijete uči koliko je lijepo i važno pomagati. U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu, što poziva na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavi trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta i koči ostvarivanje njegova potencijala (to je pokazalo UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine, u kojemu je sudjelovao 1621 roditelj). Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjiga da djecu i odrasle diljem svijeta potakne da 14. veljače drugoj djeci daruju knjigu ili slikovnicu. Na internetskoj stranici projekta Međunarodni dan darivanja knjiga (International Book Giving Day) predlažu se tri načina na koje se u tomu može sudjelovati: darivanjem knjige prijatelju ili rođaku, ostavljanjem zanimljive knjige u nekom javnom prostoru i darivanjem knjige antikvarijatu, knjižnici, dječjoj bolnici ili dobrotvornoj organizaciji.