Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  23.05.2017, 07:43h


Krkin zeleni stol

Prvi Krkin zeleni stol ove godine održat će se na Lozovcu, glavnom ulazu u Nacionalni park „Krka“, u srijedu, 24. svibnja 2017. u 10 sati u povodu Europskog dana Parkova.

Krkin zeleni stol projekt je izložbeno-prodajnog prigodnog karaktera namijenjen registriranim proizvođačima autohtonih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina na užem i širem području NP „Krka“ pokrenut 2015. Opći cilj projekta je unaprjeđenje suradnje s lokalnim stanovništvom te promocija autohtonih proizvoda u Nacionalnom parku “Krka”, dok je specifični cilj projekta potpora lokalnom stanovništvu u proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda. Izlagači su odabrani putem javnog poziva. 

 

Ovog ljeta održat će se još tri Krkina zelena stola prema sljedećem rasporedu:

  1. 11.7.2017., utorak, mjesto održavanja Lozovac (u povodu Svjetskog dana stanovništva)
  2. 2.8.2017., srijeda, mjesto održavanja Stinice (u povodu Gospe od Anđela)
  3. 18.8.2017., petak, mjesto održavanja manastir Krka (u povodu Preobraženja Gospodnjeg)

 

Obilježavanje Europskog dana Parkova 24.5. pokrenula je 1999. Europarc Federation. Ove godine Europski dan Parkova obilježava se pod sloganom Mijenjajući klimu mijenjamo parkove! kako bi se naglasila važnost održivog razvoja i suradnje Parkova s lokalnim stanovništvom u zajedničkoj brizi za prirodu. 24. svibnja 2017. u zaštićenim područjima u 22 europske države organizirano je više stotina različitih aktivnosti u cilju predstavljanja važnosti parkova za eko sustave, promjenama u parkovima, čovjekovom utjecaju na biološku raznolikost te promicanju održivog razvoja u lokalnim zajednicama. JU „NP Krka“ svake godine se pridružuje obilježavanju pružajući lokalnom stanovništvu mogućnost izravnog predstavljanja i prodaje svojih proizvoda.

 

Istodobno, u okviru brenda Parkovi Hrvatske, a u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode i UNDP-ovog projekta PARCS, 8 nacionalnih i 11 parkova prirode od 20. do 28. svibnja obilježavaju drugi Tjedan parkova Hrvatske. Kroz tjedan dana hrvatski će parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti i Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja te Europski dan parkova 24. svibnja.