Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  26.10.2017, 08:28h


Humanitarna izložba udruge Latinsko idro iz Murtera

 

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se humanitarnoj akciji koju, u povodu jubilarnog, 20. Latinskog idra, susreta tradicionalnih plovila s latinskim jedrom, organizira udruga Latinsko idro iz Murtera.

Na humanitarnoj izložbi izložene su fotografije koje su tijekom proteklih devetnaest susreta svojim objektivima zabilježili ponajbolji fotografi. Sav prihod od prodaje fotografija namijenjen je izgradnji novog dječjeg vrtića i jaslica u Murteru.

Po pet fotografija donirali su Ivo Pervan, Boris Kragić, Boško Lučev, George Gindl, Jadran Babić, Šime Strikoman, Nikša Stipaničev, Božidar Vukičević, Mario Romulić, Igor Tomljenović, Igor Turčinov i Neven Jović, a pet fotografija donirala je i Javna ustanova „Nacionalni park Kornati“ iz arhive Parka. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ odabrala je fotografiju Nikše Stipaničeva.

Latinsko idro susret je tradicionalnih plovila s latinskim jedrom: gajeta, kaića i leuta, koji su stanovnicima otoka Murtera stotinama godina bili prijevozno sredstvo između matičnog otoka i posjeda na Kornatima i duž obale od Makirine do Kumenta. Uz samu regatu kao centralni događaj, manifestaciju Latinsko idro čine još mnoge aktivnosti, poput ove izložbe, kojima se baštine i predstavljaju pomorske vještine, znanja i obrti.