Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  18.03.2019, 08:04h


Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ provodi postupak zaštite kulturnopovijesne baštine na Skradinskom buku

Zaštita etnografskih objekata u etno-selu na Skradinskom buku

S dolaskom proljeća, 14. ožujka, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ počela je postupak zaštite vrijednih spomenika tradicijskog graditeljstva na području Skradinskog buka zbog infestacije (zaraženosti) nametnicima drvenih konstrukcija i tekstilnih predmeta koji svjedoče o povijesti i gospodarskom razvoju cijeloga kraja. Zaštita etnografskih objekata na Skradinskom buku odvijat će se u tri faze tijekom kojih će dijelom biti ograničeno posjećivanje prostora etno-sela. Sve vodenice na Skradinskom buku bit će opet u potpunosti dostupne za posjećivanje početkom travnja 2019.  

Zaštita obuhvaća sedam objekata: tkalački stan, kuhinju, tri suvenirnice, mlin i objekt Priča o vodi. Drvene konstrukcije objekata ugrožene su drvotočcima iz porodice potkornjaka (Scolytidae) i strizibuba (Cerambycidae). Ugrožen je i namještaj zbog djelovanja kuckara (por. Anobiidae), dok je tekstilne predmete oštetio metabolizam tekstilnog moljca (por. Tineidae). U svim objektima mogu se pronaći tragovi djelovanja nametnika, čija je brojnost različita. Zanimljivo je da ženka potkornjaka izleže čak pedesetak jaja godišnje, dok kuckari uopće ne moraju izlaziti iz drva radi parenja.

Postupak za suzbijanje štetnika provodi se procesom fumigacije. Fumigacija ili plinska dezinsekcija proces je suzbijanja štetnika primjenom otrovnog plina fosforovodika, koji je lakši od zraka i nije topiv u vodi. Njegovom uporabom ne dovode se u opasnost neciljane vrste, a ne utječe ni na vodu, jer se primjenjuje u hermetički zatvorenom prostoru. Hermetizacija objekata obavlja se lijepljenjem prozora, vrata i ostalih otvora, dok se krovna konstrukcija prekriva ceradom i plinonepropusnom folijom, koja se izvana lijepi na zidove. Emisija toga plina u atmosferu nakon otvaranja objekta ne utječe na okoliš. Idealno vrijeme za provođenje fumigacije jest proljeće.

Obavljene su i fumigacija tkanina, s ciljem suzbijanja tekstilnih moljaca, i dezinsekcija prostora u kojem su smještene.

Na taj se način čuvaju i štite vodenice na Skradinskom buku, izgrađene u 19. st. Kao etnografski spomenici koji svjedoče o ruralnom graditeljstvu i gospodarskoj prošlosti toga kraja, one danas imaju izuzetno kulturnopovijesno značenje. U njima posjetitelji mogu uživati u prezentaciji mljevenja žitarica, pranja i stupanja sukna i tkanja torbi i prostirki za pod (tapeta) ili u pripremi hrane u staroj kužini.