Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  10.05.2014, 13:24h


Edukativni dječji vodič NP „Krka“

U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje, 22.travnja, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavila je Edukativni vodič za djecu NP „Krka“, prvi vodič takve vrste namijenjen djeci viših razreda osnovne škole, ali i mlađim uzrastima uz vodstvo starije osobe.

Prilikom izrade ovog vodiča, osnovni cilj JU „Nacionalni park Krka“ bio je približiti prirodne ljepote, kulturnu i povijesnu baštinu Parka djeci i učenicima na zanimljiv i inovativan način, potičući njihovu maštu i ljubav prema prirodi i NP „Krka“. Vodič ima 64 stranice a podijeljen je u tematske cjeline koje odgovaraju školskim predmetima: zemljopisu, povijesti, prirodi, matematici, informatici itd. Svaka cjelina sadrži zanimljive ilustracije i drugačije predstavljene činjenice. Tako je primjerice, matematički površina NP „Krka“ prikazana kao zajednička površina država Vatikan, Monaco, San Marino i Bermuda, umjesto isključivo brojčano kao površina od 109 km2. S obzirom na to da su djeca glavna ciljna skupina, vodič sadrži i interaktivne igre koje ih potiču da nauče nešto novo kroz igru. Tako će moći uživati u edukativnom stripu i igri pamćenja, saznati kako napraviti origami-šišimiša i ekonarukvicu, ali i naučiti kodiranu abecedu kojom se mogu služiti u različitim prilikama.

 

Pripremljen je i natječaj za ekorendžera na koji će se moći prijaviti svatko tko točno odgovori na pitanja postavljena na kraju vodiča. Odgovori na pitanja čine osnovu onoga što bi djeca kroz vodič trebala naučiti a najčešće su istaknuti na posebnim pozicijama u svakoj cjelini. Odgovore zajedno s osobnim podacima i adresom treba poslati na adresu: JU „Nacionalni park Krka“ s napomenom ZA EKO-RENDŽERA, Trg Ivana Pavla II. br. 5, 22000 Šibenik. One koji točno odgovore JU “NP Krka” će posebno i nagraditi.

 

Vodič je promotivno podijeljen za Dan planete Zemlje učenicima Osnovne škole „Faust Vrančić“ u Šibeniku i nastavit će se dijeliti ostalim školama na području Šibensko-kninske županije u sklopu edukativnih radionica, koje JU „Nacionalni park Krka“ inače pruža besplatno svim obrazovno-odgojnim ustanovama na području ove županije. Uvjereni smo da je i ovaj korak još jedan korak naprijed prema stvaranju generacija koje će biti odgovornije u svom ponašanju prema prirodi a posebno prema Nacionalnom parku „Krka“.