Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

e-BUK - glasnik JU "NP Krka"

  01.10.2013, 12:08h


e-BUK - br.8., listopad 2013.

 

Osmi broj glasnika Buk izašao je kao jesensko izdanje 2013., te sadrži jedanaest rubrika.

Osmi broj glasnika Buk sadrži jedanaest rubrika. Rubrika „Zaštita“ sadrži prilog o Crvenoj knjizi, tiskanom djelu, koje objedinjuje podatke o ugroženim divljim svojtama pojedine taksonomske skupine životinja i biljaka uvrštenih u crveni popis ugroženih svojti u Republici Hrvatskoj i donosi prijepis Zakona o zaštiti prirode (NN 80/13).

Rubrika „Upravljanje“ donosi priloge o prihvatnom kapacitetu okoliša za posjetitelje Nacionalnog parka „Krka“ i lokalnim razvojnim grupama (LAG) na području Šibensko-kninske županije. Rubrika „Prirodna baština“ donosi priloge o potrazi za divljom lozom uz tok Krke i o jesenskim cvjetnicama u NP „Krka“. Rubrika „Kulturna baština“ sadrži tekstove o srednjovjekovnoj utvrdi Kamičak, o nalazu krušne peći na srednjovjekovnoj utvrdi Nečven i o novoj analitičkoj opremi u restauratorskoj radionici JU „NP Krka“.

Slijedi zanimljiva rubrika „Događanja“, koja donosi vijesti o dvadeset tri važnija događaja u NP „Krka“, među kojima se ističu organizacija „Burnumskih ida“, projekt „Večeri uz Krku“, kulturnoglazbena manifestacija koja okuplja renomirane hrvatske izvođače, Zagreb Adventure Festival, predstavljanje monografije Tajne podzemlja, akcija Noć šišmiša, održana u Skradinu, uvođenje godišnje ulaznice za stanovnike Šibensko-kninske županije i sl. Rubrika „Izvješća“ donosi tekstove o završetku projekata „Faunističke i ekološke značajke obalčara NP 'Krka'“ i „Procjena antropogenog utjecaja na kvalitetu rijeke Krke na području Visovačkog jezera“. Rubrika „Biološka raznolikost“ donosi tekst o nalazu rigaste bekmanije u kanjonu rijeke Čikole, koju je prvi put zabilježio Robert Visiani u 19. stoljeću, u jarku pored ceste na području Drniša, i opis gatalinke, uvrštene u Crvenu knjigu vodozemaca i gmazova Hrvatske u kategoriji ugrožene svojte. U rubrici „Speleologija“ objavljen je prilog o špilji Miljacka 2, najdužem topografski snimljenom speleološkom objektu na području NP „Krka“, istraženom u dužini od 2 800 m, jednom od četiriju speleoloških objekata na području Parka u kojima živi čovječja ribica, endem Dinarida i jedini kralješnjak prilagođen životu u podzemlju.

Rubrika „Galerija“ donosi grafike flore i faune i etnokulturne baštine nastale u likovnim radionicama “Taj divni svijet” (2002. – 2004.) i nagrađene radove u provedenom likovnom natječaju 2011. u dječjim vrtićima Šibensko-kninske županije. Rubrika „Povijesna fotografija“ donosi fotografije Jerolima Marasovića, snimljene koncem 19. stoljeća. Fotografije pripadaju bogatoj arhivi skradinske obitelji Marasović, koja se danas čuva u Znanstvenoj knjižnici u Zadru. U posljednjoj rubrici, “Poezija”, objavljeni su stihovi šibenskog pjesnika Dinka Škevina.