Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  19.03.2019, 09:00h


Chefs's stage na Visovcu i manastiru Krka: najfiniji deserti i tri tanjura pastrve

Nacionalni park „Krka“ i ove je godine domaćin i pokrovitelj Internacionalnog kongresa gastronomije i ugostiteljstva CHEFS' STAGE, koji se 18. i 19. ožujka održao u Šibeniku.

Prošle godine kongres je posjetilo više od četiristo zaljubljenika u gastronomiju. Ove godine održana su dva dana službenog programa, s raznim aktivnostima, od panel-diskusija, interakcijskih workshopova i masterclassa do gala večera na ekskluzivnim lokacijama. Visovačka kuća „Kuželj“, smještena u stoljetnoj kući hrasta medunca i bijelog graba na Stinicama, otok Visovac i manastir Krka, kao inspirativna središta prirodnih, kulturnih i duhovnih vrijednosti, mjesta su održavanja ekskluzivnih masterclassa.

U ponedjeljak, 18. ožujka održao se masterclass „Baklava“, u kojem su sudjelovala tri chefa iz različitih država, s različitom tradicijom, ali i s bogatim zajedničkim nasljeđem i kulturama koje nas povezuju. U okruženju Visovačke kuće „Kuželj“ posjetitelje je dočekao Pelegrini team sa spravljenim čajem i džin-tonikom od lokalnog bilja. Potom su se uputili u samostansku kuhinju otoka Visovca, gdje su slastice pripremali Maksut Askar, Miro Uskoković i Tea Mamut. U utorak, 19. ožujka na masterclassu „Pastrva“ u manastiru Krka chefovi Angelos Lantos, Ivan Erak i Vanja Puškar sudionicima su pripremali, svatko svoj, tanjur s pastrvom.

Područje uz Nacionalni park „Krka“ i samo je gastronomski osobito a danas se u brojnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima uz Krku mogu pronaći tradicionalni proizvodi toga kraja: pršut, sir, vino, maslinovo ulje, rakije i likeri, med, slastice... Na svom putu prema moru rijeka Krka je u okruženju planina oblikovala kamenite pejsaže, pašnjake i burom pokošene ravnice. Zemlja je kamenita, a plodovi škrti. Ali ono što tu raste vrijedno je svega truda što ga ulažu žuljevite čovjekove ruke.

Chefs' stage međunarodni je projekt s ciljem promoviranja hrvatske gastronomije. Chef Rudolf Štefan i njegov restoran Pelegrini u Šibeniku povezuju sudionike gastronomske i ugostiteljske scene i kreiraju platformu na kojoj se raspravlja o gastronomiji, ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu. Na kongres dolaze eminentna imena sa svjetske gastronomske scene, ali se nastoji definirati i lokalna gastronomska baština – tradicija koja datira iz rimskoga doba, dati na važnosti maloj lokalnoj proizvodnji i podržati održivi razvoj ugostiteljstva i turizma. Na događanjima su bili prisutni i gastro i travel novinari a sve je zaokruženo ponudom autohtonih hrvatskih gastronomskih proizvoda. U dva dana održani su mnogi masterclassi, kulinarske radionice i gala večere na predivnim lokacijama u gradu i izvan njega, u netaknutoj prirodi.