Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  22.09.2014, 11:30h


Čarobni svijet Nacionalnog parka Krka - predstavljanje slikovnice

U utorak, 23. rujna 2014. u 12 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik bit će predstavljena slikovnica Jagode Sablić Čarobni svijet Nacionalnog parka Krka, objavljena u nakladi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

U utorak, 23. rujna 2014. u 12 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik bit će predstavljena slikovnica Jagode Sablić Čarobni svijet Nacionalnog parka Krka, objavljena u nakladi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“.

Književnica za djecu i mlade Jagoda Sablić autorica je šest slikovnica, koje su pronašle put do dječje čitalačke publike u cijeloj Hrvatskoj. Rođena je u Šibeniku, gdje je završila gimnaziju, a potom Upravni studij na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Bavila se glumom, pjevanjem, slikanjem, fotografijom i istakla u radu nevladinih udruga. Ljubiteljica prirode, biljnog i životinjskog svijeta, nije ostala imuna na prirodno blago Nacionalnog parka „Krka“. Projekt „Čarobni svijet Nacionalnog parka Krka“ svojevrsna je mala dječja enciklopedija koja ilustracijama i tekstom na didaktički i metodički primjeren način djeci približava biljni i životinjski svijet Parka, uključujući i podzemni svijet špilja, uvodeći ih i u bogatu povijesnu priču, koja dodatno obogaćuje neiscrpnu baštinu Nacionalnog parka „Krka“.

Slikovnica ima 76 stranica, tiskana je u nakladi od 500 primjeraka, na hrvatskom i na engleskom jeziku, a tiskala ju je Tiskara Zelina d.d. iz Svetog Ivana Zeline. Idejno rješenje dala je sama autorica, lekturu je obavio Vilijam Lakić a grafičku pripremu iDesign iz Šibenika. U džepiću na unutarnjoj strani zadnjih korica knjige, koji, simbolično ima oblik džepića na rendžerskoj uniformi, nalazi se edukativna karta, koja će djeci biti zabavna, ali i poučna za traženje staništa nekih od životinja Nacionalnog parka „Krka“. Iako je gotovo nemoguće opisati sve primjerke biljnog ili životinjskog svijeta Nacionalnog parka „Krka“, Jagoda Sablić ih je obradila više od stotinu, dodavši tomu i najzanimljivije kulturne znamenitosti u granicama Parka.

Osim autorice, slikovnicu Čarobni svijet Nacionalnog parka Krka predstavit će književnik Mladen Bjažić, dobitnik, među ostalim, i Nagrade „Andrija Maurović“ za životno djelo za izniman doprinos hrvatskom stripu, i dr. sc. Drago Marguš, biolog, stručni voditelj u Nacionalnom parku „Krka“. Na predstavljanju će biti i djeca iz trećeg razreda OŠ Jurja Šižgorića i Gradskog vrtića Varoš.