Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  06.08.2015, 08:56h


IX. burnumske ide: AVE CAESAR, MORITURI TE SALUTANT!

Ovoga ljeta, već petu godinu, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira Burnumske ide. Tradicionalna svečanost oživljavanja rimskih običaja i načina života održana je 8. kolovoza u 21 sat u starorimsokm vojnom logoru Burnumu u Ivoševcima.

Sajamski dio programa, održan ispred amfiteatra, uključio je tradicionalni antički stol, prezentaciju obrta (kovačkog, lončarskog i postolarskog) i raznih vještina (pisanje voskom, izradu drvenih igračaka, mozaika i bula, filcanje vune), mjenjačnicu (za denare), dotjerivanje (odijevanje, šminkanje...), odmaranje na trikliniju, gatanje iz graha, postupke antičke medicine i dr. Posjetitelji su mogli sudjelovati i u starorimskim igrama. Središnji događaj manifestacije bilo je uprizorenje događaja iz vremena rimskih careva u amfiteatru.

U razdoblju od 7. do 9. kolovoza na lokalitetu Burnum boravila je talijanska udruga Legio I. Italica, koja je na jedinstven način, predstavljanjem života rimskih vojnika, legionara i gladijatora, obogatila manifestaciju Burnumske ide i na taj način doprinijela promociji tog jedinstvenog lokaliteta. Svi posjetitelji mogli su “iz prve ruke” svjedočiti životu rimskih vojnika kakav je bio prije dvije tisuće godina zahvaljujući našim gostima, koji ga tako autentično prikazuju.

Termin ide izvorno se odnosio na dane punog mjeseca, koje su Rimljani smatrali povoljnima za organiziranje svečanosti i proslava. Nakon dvije tisuće godina Burnumske ide ponovno se organiziraju, da bi se rekonstruirala povijest ovoga kraja u rimsko doba, prikazivanjem života i običaja civilnog pučanstva, ali i nezaobilaznih elemenata legionarskih vještina, sve upotpunjeno različitim umjetničkim formama koje svoje korijene i tematiku vuku iz toga vremena. Cilj održavanja Ida je upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s iznimnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum. S velikim zadovoljstvom pratimo posebno zanimanje lokalnog stanovništva i posjetitelja za tu manifestaciju, koja, osim kulturne i edukativne funkcije, potiče posjećivanje uzvodnih lokaliteta i doprinosi razvoju ruralnog turizma i turističkoj valorizaciji zaleđa Šibensko-kninske županije.