Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  08.08.2019, 07:32h


Uz Damira Urbana i Arijanu Čulinu proslavimo ljubav na XIII. Burnumskim Idama

Kada kolovoz pokuca na vrata, vrijeme je za tradicionalnu rimsku svetkovinu punog mjeseca. A gdje drugdje nego u jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj, Burnumu. Devetu godinu zaredom, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira Burnumske Ide, sajamsku glazbeno-scensku manifestaciju kojom oživljava običaje iz vremena starih Rimljana, prije dvije tisuće godina, dok su živjeli i službovali upravo na ovim prostorima.

Tema ovogodišnjih Ida, koje će se održati u utorak, 13. kolovoza 2019., jest ljubav. Iako su Rimljani, zahvaljujući jakoj vojsci, bili samouvjereni vladari zapadnoga svijeta, ljubav je, ipak, jača pokretačka sila. Poznati kao ljubitelji svetkovina i vina, na ulazu u vlastiti dom prolazili bi strogu kontrolu je bi ih supruge na kućnome pragu ljubile kako bi vidjele koliko je njihov partner toga dana popio vina. I dvije tisuće godina poslije toga ljubav ostaje uvijek aktualnom temom.

Znaju to Arijana Čulina i Mirella Meić, koje će na ovogodišnjim Idama u 21 sat izvesti kabaret „Varaš ga, ne ostavljaš ga“ da bi nam na prepoznatljiv i duhovit način prikazale svoj pogled na komplicirane muško-ženske odnose.

Potom će se u 22 sata na pozornicu amfiteatra popeti glazbenik i umjetnik Urban sa svojom Četvorkom, koju čine sjajni glazbenici: gitarist Luka Toman, basist Sandi Bratonja, bubnjar Marco Bradaschia i klavijaturist Saša Markovski. Urbanov vokal, karizmatična pojava i zarazna energija privlače slušatelje različitih profila, tako da će koncert Urbana i Četvorke u Burnumu publici zasigurno predstavljati glazbeni užitak.

Glazbeno-scenskom programu prethodit će tradicionalni sajamski dio u 20 sati. Posjetitelji će tako i ove godine moći doživjeti način života starih Rimljana, prije svega kroz prezentaciju različitih zanata iz toga doba. Moći će sudjelovati u brojnim edukativnim radionicama, ali i saznati rasplet svoje ljubavne priče od gatare, od koje možda dobiju i spasonosni napitak za svoje ljubavne jade. Žongleri i gutači vatre pobrinut će se za svečani noćni ugođaj. Sladokusci će moći kušati i neka od jela s menija rimskoga vojnika u Burnumu. Ovogodišnja novost je i gastronomski troboj između muzeja s područja Šibensko-kninske županije, Radija Drniš i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, koji će antička jela spremati prema receptima dr. sc. Ivane Ožanić Roguljić.

Program u amfiteatru počinje u 21 sat. Ulaz je besplatan a organiziran je i prijevoz autobusima iz Šibenika, Skradina i Knina.

Četiri autobusa polaze iz Šibenika u 18:30 s autobusnog stajališta Tržnica i voze na relaciji Tržnica – Baldekin – Vidici (ispred trgovine Tommy, kod dječjeg igrališta) – Konjevrate – Drinovci (kod crkve Imena Isusova) – Oklaj – Burnum.

Dva autobusa polaze s Tržnice također u 18:30 u smjeru Lozovac – Skradin – Dubravice – Burnum a još dva krenut će u 18:30 iz Knina s autobusnog kolodvora na relaciji Drniš (autobusni kolodvor) – Oklaj – Burnum.

Povratak autobusa s Burnuma planiran je nakon završetka događaja. 

Proslavimo ljubav zajedno na XIII. Burnumskim Idama!