Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  25.03.2019, 07:18h


Znanjem do očuvanja 2019.

Edukativne radionice održat će se u ožujku i travnju u ispostavama Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Drnišu i Skradinu.

Iako su djeca najbolji glasnogovornici i ambasadori Nacionalnog parka „Krka“, jer znanje koje su o njemu stekli prenose svojim obiteljima i prijateljima, važno je uvijek iznova motivirati i odrasle da slobodno vrijeme provode u prirodi, da upoznaju rijeku Krku, ali i da se brinu za okoliš tako što će promijeniti neke životne navike i ponašanje i koristiti alternativne načine proizvodnje. Zato Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ od 2012. godine organizira predavanja i radionice u sklopu projekta Znanjem do očuvanja. Projekt je zamišljen kao niz edukativnih aktivnosti – ekoradionica i predavanja – s ciljem upoznavanja zainteresiranih, prije svega odraslog lokalnog stanovništva, s načinima, npr. kreativnim radionicama, na koje mogu utjecati na smanjivanje globalnog konzumerizma i odbačenim stvarima udahnuti novi život. Radionice za lokalno stanovništvo besplatne su. Ove godine održavat će se u ožujku i travnju u ispostavama Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Drnišu i Skradinu.

Radionicu izrade okvira za fotografije od kartona vodit će Danica Šarić iz Šibenika, koja je do sada vodila brojne radionice u sklopu projekta Znanjem do očuvanja i pokazala razne tehnike i načine ukrašavanja, u svijetu poznate kao upcycling. Riječ je o radikalnijoj i još zelenijoj verziji recikliranja, onoj koja ne zahtijeva destrukciju i bespotrebno rasipanje energije i resursa, već starom „nepotrebnom“ predmetu pronalazi novu svrhu, uz minimalne preinake, u kućnoj radinosti. Na radionici će se od staroga kartona izrađivati okviri za fotografije. Polaznici ne moraju donijeti nikakav materijal.

Članovi Eko udruge „Krka“ Knin također su često vodili radionice. S njima su polaznici izrađivali voštane svijeće, domaće kreme i labela, a ovaj put imat će priliku naučiti izrađivati domaće kupke, poput soli za kupanje, pilinga ili šumećih kuglica za kupanje. Polaznici ne moraju ništa ponijeti sa sobom.

Leopoldina Herceg i Martina Brlenić prošle godine upoznale su polaznike s tehnikom lončarskog kola: na trima vikend-radionicama raznim tehnikama obrađivali su glinu. Ove godine vodit će radionicu izrade lutki od starih materijala. Lutke s radionice bit će darovane pedijatrijskom odjelu Opće bolnice Šibenik.

Namotavanje (kviling, od engl. quilling) ili pravljenje filigrana od papira umijeće je savijanja papirnatih traka, koje se različito oblikuju i onda lijepe jedna za drugu. Tu metodu na radionici će prezentirati Dalia Iris Čvorak. Koristit će stari papir, kako bi se zadovoljila upcycling komponenta te akcije. Polaznici ne moraju donijeti nikakav materijal.

Prijave na radionice: silvija.caleta@npk.hr

Veselimo se vašem dolasku!

Radionica

Drniš

Skradin

Izrada okvira za fotografije od kartona

29. 3. 2019. (petak)

18 sati

30. 3. 2019. (subota)

18 sati

Izrada domaćih i ekoloških kupki

Radionica izrade lutki od starih krpa po principima valdorfske pedagogije

5. 4. 2019. (petak)

18 sati

6. 4. 2019. (subota)

18 sati

Papirna filigrafija

12. 4. 2019. (petak)

18 sati

13. 4. 2019. (subota)

18 sati