Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  01.08.2018, 09:18h


XII. burnumske ide

Rimljani su nekoć za vrijeme punog mjeseca organizirali Ide, dane u kojima su uživali u svečanostima i proslavama a ovu tradiciju već osmu godinu zaredom nastavlja Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ na jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj, Burnumu u Ivoševcima.

XII. burnumske ide održane su 13. kolovoza u 20 sati, a slavni amfiteatar ugostio je vrhovnika Jupitera, boga neba i gromovnika, koji je u ovom logoru nekada imao svoj hram. Pridružila mu se Junona, božica braka i Minerva, božica rata i mudrosti, da bi zajedno obnovili kult kapitolijske trijade. Tko je od bogova zaštitnik lopova, a tko štreber, koga ljubi Apolon a tko je najveći veseljak posjetitelji su otkrili uz glazbenu pratnju TBF-a. Naime, tema ovogodišnjih Ida upravo je rimska mitologija.  

Osim scenskog programa u samom amfiteatru, tradicionalan dio Burnumskih ida je i onaj sajamski. Posjetitelji su mogli sudjelovati u brojnim edukativnim radionicama, prezentaciji legionarske i gladijatorske skupine i njihove opreme, antičkih obrta, mirisnih pripravaka i tajnih božanskih recepata za ljubavne brige, raznih antičkih vještina, od pisanja voskom, izrade drvenih igračaka, mozaika i bula preko antičke škole, dotjerivanja, odijevanja i šminkanja, odmaranja na trikliniju do gatanja iz kostiju i raznih drugih zabavnih sadržaja.

Cilj održavanja ove manifestacije je upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s izuzetnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum.  Pod vedrim kolovoškim nebom svake se godine rekonstruira povijest ovog kraja u rimsko doba, prikazivanjem života i običaja civilnog pučanstva, ali i nezaobilaznih elemenata legionarskih vještina, upotpunjenim različitim umjetničkim formama koje svoje korijene i tematiku vuku iz toga vremena.