Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  11.08.2017, 12:37h


Volonteri završili boravak u Nacionalnom parku "Krka"

 

Volonteri iz Zagreba, Osijeka, Našica i Ivanić-Grada završili su jednomjesečno volontiranje u Nacionalnom parku „Krka“, koji su odabrali zbog savršenog spoja prirode, slapova i kulturne baštine.

U Nacionalnom parku „Krka“ volonteri su obavljali dužnost brodskog domaćina na izletu Skradinski buk – Visovac – Roški slap i istraživača mišljenja na najposjećenijim lokalitetima Skradinskom buku i Roškome slapu. Na temelju informacija koji su oni prikupili JU „NP Krka“ unaprijedit će komunikaciju, ponuditi još kvalitetnije sadržaje i osigurati još bolju zaštitu prirode Nacionalnog parka „Krka“. Uz dnevne zadatke, volonteri su pronašli vremena i za obilazak i upoznavanje brojnih lokaliteta u Parku. Kroz volontiranje stekli su nova iskustva, ojačali svoje komunikacijske vještine, unaprijedili stručna znanja, upoznali posjetitelje, lokalno stanovništvo i Javnu ustanovu, stekli nove prijatelje i proširili svoju društvenu mrežu, upotpunivši sve to uživanjem u iznimnim prirodnim ljepotama rijeke Krke.
Svojim zavidnim znanjem o prirodi i sadržajima u NP „Krka“ oduševili su posjetitelje Parka a komunikativnošću i susretljivošću osvojili i djelatnike JU „NP Krka“. Vjerujemo da će im znanje i iskustvo stečeno u jednom od zaštićenih područja pomoći u njihovim budućim poslovnim i životnim planovima.

Kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osmislilo je i pokrenulo program volontiranja u jedanaest parkova prirode i osam nacionalnih parkova pod nazivom „Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. U 2017. osmišljeno je ukupno dvadeset osam volonterskih programa  a aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti obuhvaćaju prikupljanje podataka o biološkoj raznolikosti, anketiranje i informiranje posjetitelja, pomoć u održavanju staza i sl.

Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje provode ustanove u zaštićenim područjima. Programi su usklađeni s planovima upravljanja parkova i osmišljeni tako da doprinose zaštiti prirode. Prvi volonteri počeli su raditi u parkovima Hrvatske 2016. kada su sudjelovali u ukupno trideset jednom volonterskom programu.

Razvoj programa volontiranja predstavlja još jedan iskorak u valorizaciji završne faze izgradnje Eko kampusa Puljane, unutar kojeg JU „Nacionalni park Krka“ razvija važan volonterski centar, kojemu je namjena razvoj volonterske djelatnosti na području NP „Krka“ i zaštita prirode općenito.