Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  11.08.2017, 12:37h


Volonteri završili svoj posjet Nacionalnom parku "Krka"

 

Volonteri iz Zagreba, Osijeka, Našica i Ivanić-Grada završili su jednomjesečno volontiranje u Nacionalnom parku „Krka“ koji su odabrali zbog savršenog spoja prirode, slapova i kulturne baštine.

U Nacionalnom parku „Krka“ volonteri su obavljali dužnost brodskog domaćina na izletu Skradinski buk – Visovac – Roški slap i istraživača mišljenja na najposjećenijim lokalitetima Skradinskom buku i Roškome slapu a temeljem njihovih povratnih informacija JU „NP Krka“ će unaprijediti komunikaciju, ponuditi još kvalitetnije sadržaje i osigurati još bolju zaštitu prirode Nacionalnog parka „Krka“. Uz dnevne zadatke pronašli su vremena za upoznavanje i obilazak brojnih lokaliteta Parka. Kroz volontiranje stekli su nova iskustva i ojačali svoje komunikacijske vještine te unaprijedili stručna znanja, upoznali posjetitelje, lokalno stanovništvo i Javnu ustanovu te stekli nove prijatelje i proširili svoju društvenu mrežu a sve to upotpunili uživanjem u iznimnim prirodnim ljepotama rijeke Krke.
Svojim zavidnim znanjem o prirodi i sadržajima u NP „Krka“ oduševili su posjetitelje Parka a komunikativnošću i susretljivošću osvojili djelatnike JU „NP Krka“. Vjerujemo da će im znanje i iskustvo stečeno vremenom provedenim u jednom zaštićenom području pomoći u njihovim budućim poslovnim i životnim planovima.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo i pokrenulo program volontiranja u 11 parkova prirode i 8 nacionalnih parkova pod nazivom „Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Osmišljeno je ukupno 28 volonterskih programa u 2017. a aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti obuhvaćaju prikupljanje podataka o biološkoj raznolikosti, anketiranje i informiranje posjetitelja, pomoć u održavanju staza i sl.

Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Svi programi su usklađeni s planovima upravljanja parkova i osmišljeni na način da doprinose zaštiti prirode. Prvi volonteri krenuli su s radom u parkovima Hrvatske 2016. kada su sudjelovali u ukupno 31 volonterskom programu.

Razvoj programa volontiranja predstavlja još jedan iskorak u valorizaciji završne faze izgradnje Eko kampusa Puljane unutar kojeg JU „Nacionalni park Krka“ razvija značajni volonterski centar kojem je namjena olakšati razvoj volonterske djelatnosti na području NP „Krka“ i zaštite prirode općenito.