Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  02.10.2017, 07:12h


Svjetski dan životinja

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove se godine pridružuje obilježavanju Svjetskog dana životinja održavanjem brojnih edukativnih radionica u vrtićima i osnovnim školama.

Djelatnici JU „Nacionalni park Krka“ će u suradnji s Udrugom Hyla tijekom tjedna održati niz edukativnih radionica za niže razrede osnovnih škola na temu svijeta podzemlja: Mali Špiljari – istražimo špilje, Mali Špiljari – pogodi sigu i Mali špiljari – Legenda o zmajevoj djeci kroz koje će djeci približiti tajanstveni život podzemlja i biljne i životinjske vrste koje u njemu obitavaju. Vrtićani će se zabaviti kroz igre „Najbrži krug“, „Ulovi me ako možeš“ i „Šišmišji lov“ te učiti o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama u NP „Krka“.

Udruga Hyla osnovana je od strane biologa i zaljubljenika u vodozemce i gmazove koji su svojim djelovanjem željeli zaštititi navedenu skupinu životinja te podići svijest o njihovoj ugroženosti, nestanku i važnosti u ekosustavu.

 

Radionice će se održati po sljedećem rasporedu:

  • ponedjeljak, 2. listopada 2017. u 9.35, OŠ Petra Krešimira IV., Šibenik;
  • utorak, 3. listopada 2017. u 8.45, OŠ Petra Krešimira IV., Šibenik; u 16 sati DV Cvrčak Knin i Udruga Čarobni svijet; 
  • srijeda, 4. listopada 2017. u 8 sati, PŠ Dubravice; u 14 sati OŠ Petra Krešimira IV., Šibenik;
  • četvrtak, 5. listopada 2017. u 8 sati, OŠ Skradin;
  • petak, 6. listopada 2017. u 10.30, PŠ Bilice.

 

Svjetski dan životinja međunarodni je dan posvećen pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji. Proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci da bi se istaknuo nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Prema podacima svjetskih organizacija svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a glavni uzrok ugroženosti životinjskih vrsta je čovjek.

 

Za obilježavanje Svjetskog dana životinja odabran je 4. listopada, dan sv. Franje Asiškoga, zaštitnika životinja.