Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  20.05.2019, 13:23h


SIGURNOST 19

Međuresorna vježba SIGURNOST 19 zajednička je vježba snaga sustava domovinske sigurnosti koja će se istovremeno odvijati u trima županijama, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, u utorak, 21. svibnja 2019. od 10 sati.

Ciljevi te kompleksne vježbe jesu provjera spremnosti i koordinacije svih dijelova sustava i isprobavanje novih kapaciteta koji će se koristiti u nadolazećoj protupožarnoj sezoni.

U Nacionalnom parku „Krka“ održat će se simulacija požara na glavnom kolnom ulazu na Lozovcu, u kojoj će sudjelovati vatrogasna vozila javnih vatrogasnih postrojbi gradova Šibenik i Vodice, dobrovoljnih vatrogasnih društava Šibenik, Brodarica, Zablaće, Bilice, Skradin, Dubravice i Zaton i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Vježbi će se pridružiti i Državna inspekcijska vatrogasna postrojba, stožeri civilne zaštite Šibensko-kninske županije te gradova Skradin i Šibenik, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Šibensko-kninske županije, Policijska uprava Šibensko-kninske županije i Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik.

Centralno događanje održat će se u Divuljama, gdje će tijek vježbe u realnom vremenu pratiti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i drugi visoki dužnosnici. Uz praćenje događanja na udaljenim lokacijama, u Divuljama će biti prezentirano uvođenje novih metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima Ministarstva obrane RH, korištenje zračnih snaga za gašenje i spašavanje ugroženih vatrogasaca.

Također će biti organiziran taktičko-tehnički zbor na kojem će biti prikazana oprema koju će vatrogasci i druge službe koristiti u protupožarnoj sezoni. Osim u Divuljama, vježba će se održati i u okolici Gračaca, na otoku Braču i na području NP „Krka“, gdje će biti simulirani požari na otvorenome prostoru, dok će se na području tunela Sveti Ilija simulirati prometna nesreća. Slika događanja sa svih tih točaka slat će se, u realnom vremenu, u Operativno-vatrogasno zapovjedništvo (OVZ) RH u Divuljama.

Od noviteta, u vježbi će se prezentirati korištenje besposadnog sustava „Orbiter“, a bit će prikazan i prijevoz vatrogasnih vozila i oprema transportnim brodovima Hrvatske ratne mornarice. Tomu treba dodati da su Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga Republike Hrvatske (PP NOS OS RH) spremne za izvršavanje zadaća pružanja pomoći sustavu civilne zaštite u gašenju požara.

Međuresorna vježba SIGURNOST 19 jedan je u nizu zadataka koji se provode u sklopu priprema za protupožarnu sezonu, prema Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019. godini i u skladu s godišnjim planom rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu.