Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  11.04.2019, 09:50h


Predavanje o suzbijanju štete od divljih svinja

U subotu, 13. travnja 2019. u 14 sati u konferencijskoj dvorani posjetiteljskog centra Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Laškovici održat će se predavanje Divlje svinje i kako spriječiti štete na poljoprivrednim kulturama.

Prof. dr. sc. Krešimir Krapinec sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu će se tijekom predavanja kroz ilustrativnu prezentaciju osvrnuti na načine zaštite poljoprivrednih površina od divljih svinja i sprječavanje štete na poljoprivrednim kulturama.

Svinja divlja (Sus scrofa L.) najraširenija je i najbrojnija vrsta krupne divljači u Hrvatskoj. Velika sposobnost prilagodbe različitim staništima, široka lepeza izbora hrane, reproduktivna moć i način života omogućili su joj da, usprkos drastičnim promjenama koje čovjek konstantno čini u staništu, ne samo opstane već se i raširi na nova područja. Divlja svinja obitava i na prostoru nacionalnog parka te se za obranu poljoprivrednih površina ne smiju koristiti agresivne metode. Međutim, kako bi se umanjile ili u potpunosti spriječile štete od divljih svinja na poljoprivrednim kulturama postoje prihvatljive metode poput uporabe repelenata.

Repelent je sredstvo koje svojim karakterističnim, neugodnim mirisom odbija divlje svinje od branjenih površina koje mogu biti usjevi, oranice, voćnjaci, vinogradi i ostale poljoprivredne i obradive površine. Repelent ne ubija niti šteti divljim svinjama, već ih svojim mirisom tjera s branjenog područja. Postupak ispravne i učinkovite uporabe repelenta bit će detaljno objašnjen tijekom predavanja.

Svi sudionici predavanja dobit će repelente za divlje svinje.

Radujemo se što većem odazivu lokalnog stanovništva!