Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  10.05.2019, 16:15h


Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavila je mobilnu aplikaciju Pozdrav s Krke

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u petak, 10. svibnja 2019. na Devetom festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata – D-festu predstavila je novu mobilnu aplikaciju Pozdrav s Krke = Greetings from Krka.

Aplikacija je izrađena u sklopu projekta Krka nekad i sad s ciljem razvijanja inovativnog digitalnog proizvoda koji povezuje turizam s prirodnom i kulturnom baštinom i promovira ljepote rijeke Krke zabilježene na starim razglednicama iz hrvatskih baštinskih ustanova.

Izrađena za iOS i Android platformu, ova besplatna mobilna aplikacija služi kao vodič koji usmjerava posjetitelja na deset lokacija kulturne i prirodne baštine rijeke Krke, a koje su usporedno predstavljene starom razglednicom i suvremenom fotografijom koje se „preklapaju“ kroz funkcionalnost Nekad&Sad. Tako je korisnicima aplikacije omogućen uvid u kontinuitet života na Krki i vrijednosti koje su očuvane u parku. Aplikacija je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku i može se preuzeti na Google Playu i App Store-u.

Osim što pruža mogućnost otkrivanja povijesti i ljepota rijeke Krke, aplikacija omogućuje slanje starih razglednica prijateljima i obitelji kao i dijeljenje putem društvenih mreža. Razglednice s motivom rijeke Krke iz 19. stoljeća zapis su nekih prošlih vremena, prikazuju svu ljepotu i povijest Nacionalnog parka, ali i svjedoče o univerzalnoj ljudskoj potrebi za komunikacijom i dijeljenjem trenutka u vremenu.

Projekt je izrađen u suradnji s Gradskim muzejom Drniš, Znanstvenom knjižnicom Zadar, Foto arhivom Eparhije dalmatinske i tvrtkom HEP Proizvodnja d.o.o. koji su ustupili razglednice i fotografije koje se koriste u aplikaciji.

Izrađena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uz potporu Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i u tehničkoj izvedbi IT tvrtke Plava tvornica, aplikacija je jedinstvena na tržištu zbog kombinacije starih razglednica, fotografija i onog najvažnijeg – knjižničarskog znanja o pričanju priče.