Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  24.07.2017, 16:08h


Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom NATURA 2000

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osiguralo je sto osamdeset šest milijuna kuna za izradu planova upravljanja NATURA 2000 područjima.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić u Nacionalnom parku „Krka“ održao je sastanak s ravnateljima svih osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Tom prigodom potpisani su sporazumi o suradnji Ministarstva i nacionalnih parkova u provedbi projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“. Sporazume su, osim ministra, potpisali ravnatelji nacionalnih parkova „Krka“, „Kornati“, „Paklenica“, „Plitvička jezera“, „Risnjak“, „Sjeverni Velebit“, „Brijuni“ i „Mljet“.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike za taj projekt osiguralo je 186.497.150 kn. Od toga je 85% EU sredstava iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, dok je preostalih 15% iznosa osigurano u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti.

Ministarstvu je u projektu partner Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a sporazumi o suradnji potpisat će se, osim s nacionalnim parkovima, s jedanaest parkova prirode, dvadeset tri županijske i lokalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja i Hrvatskim vodama. U okviru projekta izradit će se planovi upravljanja Natura 2000 područjima.

Hrvatska je po bioraznolikosti u samom europskom vrhu. Europskom ekološkom mrežom Natura 2000 obuhvaćena je trećina njezina teritorija, odnosno 36 % njezina kopnenog dijela i 16 % obalnog mora. Dio Natura 2000 područja jesu područja svih naših nacionalnih parkova i parkova prirode.