Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  31.07.2017, 07:49h


Operation Wallacea Hrvatska

Tijekom lipnja i srpnja 2017. dvjesto deset studenata s prestižnih sveučilišta iz osamnaest zemalja sudjelovalo je u programu istraživanja biološke raznolikosti u Nacionalnom parku „Krka“.

Međunarodni kamp organiziran je u suradnji tvrtke BIOTA j.d.o.o., koja djeluje kao gospodarski subjekt Hrvatskog instituta za biološku raznolikost, i britanske tvrtke Operation Wallacea Ltd prestižnog Sveučilišta u Oxfordu. Opći cilj programa je omogućivanje studentima s različitih svjetskih sveučilišta i visokih škola da obave prirodoslovnu praksu kroz terenski rad. Studenti imaju na raspolaganju znanstveno-istraživačke kampove na petnaest najljepših prirodnih lokaliteta diljem svijeta. U društvu tropskih rajeva kao što su Peru, Honduras, Tajland i drugi sada se nalazi i Hrvatska.

Nakon što odaberu znanstveno-istraživački projekt u kojemu žele sudjelovati studenti dobiju jedinstvenu priliku da sudjeluju u aktivnom znanstvenom radu uz kvalitetno vodstvo. Studenti dobivaju praktično znanje i iskustvo za svoju daljnju karijeru u zaštiti prirode, znanstvenici dobivaju mogućnost za financiranje fundamentalnih istraživanja a NP „Krka“ dobiva planski prikupljene precizne podatke o cjelokupnim istraživanim ekosustavima.

Republika Hrvatska odabrana je kao zemlja sudionica u projektu zbog svojih jedinstvenih prirodnih obilježja i bogate biološke raznolikosti. U Hrvatskoj su strani studenti dvotjednu stručnu praksu imali u nacionalnim parkovima „Krka“ i „Mljet“. Boraveći po tjedan dana u tim parkovima, studenti su sudjelovali u različitim istraživačkim grupama, pa su tako na Krki proučavali ribe, gmazove, ptice, leptire, sisavce i špilje, a na Mljetu uglavnom morske ekosustave. Studenti su na taj način u lipnju i srpnju mogli upoznati bioraznolikost Nacionalnog parka „Krka“ i volontirati u znanstveno-istraživačkom projektu. BIOTA j.d.o.o. je za potrebe tog projekta razvila i aplikaciju za pametne telefone Android i iOS pomoću koje svaki sudionik može izravno na terenu unositi podatke, koji trenutno postanu vidljivi i svima ostalima. To je pilot-projekt, prema čijim će rezultatima kamp za strane studente biti osmišljen idućih godina. S obzirom da još nije dovršeno uređenje volonterskog centra u Ekokampusu Puljane, studenti su ove godine bili smješteni u Domu kulture u Kistanjama.

Iako visoko Dinarsko gorje kao prirodna prepreka razdvaja kontinentalnu i mediteransku floru i faunu, krška rijeka Krka spaja Podinarje i podzemlje s Jadranskim morem, što je čini osobitim prirodnim fenomenom. Specifični ciljevi istraživanja u Nacionalnom parku „Krka“ bili su određivanje broja sisavaca, posebno čagljeva, lisica i vukova, određivanje utjecaja visine kanjona na zajednice ptica i gmazova, određivanje biološke raznolikosti u špiljama i određivanje zajednica riba i njihovih staništa specifičnih za područje Krke. Veći dio istraživanja odvijao se na području nepristupačnih i netaknutih dijelova kanjona rijeke Krke od jezera Brljan do Roškoga slapa.

Operation Wallacea (Opwall), organizaciju za istraživanje i zaštitu prirode, osnovali su studenti volonteri koji su se pridružili istraživačkim ekspedicijama u potrazi za stručnom praksom i mogućnostima zapošljavanja na konkretnim projektima zaštite koje provode istaknuti stručnjaci , istraživači i znanstvenici s područja bioraznolikosti, ekologije i društvenih i ekonomskih znanosti. Uz akademsku zajednicu, u njoj djeluju i terenski djelatnici, koji upotpunjuju i potiču stjecanje stručne prakse volontera. 

Zbog velikog interesa studenata za ta istraživanja, već prije četiri mjeseca potpuno je popunjeno svih 250 mjesta za 2018. i dio 2019. godine.

Studenti i njihovi mentori napustili su Nacionalni park „Krka“ u srijedu, 2. kolovoza, nakon dva mjeseca intenzivna rada. Zahvaljujemo im na uloženom trudu i požrtvovnosti, kojima su, vjerujemo, doprinijeli razvoju znanstvenih istraživanja prirodnih fenomena Krke. Sa zanimanjem očekujemo njihove rezultate. Također se nadamo da će ti rezultati i iskustvo stečeno u Hrvatskoj doprinijeti njihovom obrazovanju, usvajanju vještina i međunarodnoj afirmaciji. Studentima i njihovim mentorima želimo uspješan nastavak znanstvene i istraživačke karijere i veselimo se ponovnom susretu sljedeće godine!