Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  02.10.2018, 14:03h


Moje obećanje Krki

U kampanji Moje obećanje Krki, koju je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ krajem rujna provela u osnovnim školama diljem Šibensko-kninske županije, prikupljeno je 508 dječjih obećanja Krki.

Kampanji se odazvalo 39 razrednih odjeljenja iz 15 osnovnih škola koje gravitiraju Nacionalnom parku „Krka“, poput onih iz Drinovaca, Drniša, Knina i Kistanja, do Šibenika i njegova šireg područja. Posebno nas veseli što su svoja obećanja Krki dala i djeca iz zapadnih dijelova Županije: iz Čiste Velike, Pirovca i naselja na otoku Murteru.

Kampanja Moje obećanje Krki provedena je u cilju osvještavanja djece o odgovornosti koju imaju prema prirodi. U odnosu međusobnog povjerenja i poštovanja i čovjek i priroda imaju obostrane dobrobiti, a kroz obećanje Krki svako je dijete imalo priliku razmisliti o tom odnosu i obećati što će tijekom nove školske godine učiniti kako bi očuvalo prirodu. Kaže se da na mladima svijet ostaje, stoga su ta djeca naši budući čuvari prirode. Zato su ih posjetili i pomogli im u promišljanju upravo čuvari prirode Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, koji najbolje znaju kako se odgovorno ponašati prema okolišu.

Moje obećanje Krki provedeno je uz podršku učitelja, nastavnika i ravnatelja koji kroz dugogodišnju praksu aktivno sudjeluju u aktivnostima koje JU „NP Krka“ provodi. Početak nove školske godine donosi i planiranje novih radionica i terenske nastave za sve učenike, koje će se dijelom odvijati i u Nacionalnom parku „Krka“. Ako je suditi po obećanjima Krki, ne samo da će biti više radosti i cvijeća, već se možemo nadati i budućim odgovornim mladim ljudima i čuvarima prirode.

Kampanja je provedena od 19. do 28. rujna u školama koje su potvrdile svoje sudjelovanje. Djeca su poruke ispisivala na recikliranom papiru izrezanom u obliku listova, koji će krasiti stablo u Centru kretanja u Laškovici te tako posjetitelje podsjećati na obećanje koje svatko od nas može dati. Petsto osam obećanja Krki znači petsto osam bistrih promišljanja i poziva da i mi damo svoj obol zaštiti prirode.

Obećanje Krki obećanje je prirodi.