Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  20.09.2017, 10:09h


Posjet albanske delegacije Nacionalnom parku "Krka"

Predstavnici albanskih nacionalnih i regionalnih institucija za upravljanje zaštićenim područjima bili su u studijskom posjetu Nacionalnom parku „Krka“.

International Union for Conservation of Nature (IUCN), u suradnji s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, organizirala je studijski posjet albanske delegacije hrvatskim zaštićenim područjima od 11. do 15. rujna 2017. Cilj studijskog posjeta bio je prijenos hrvatskih iskustava i dobre prakse u upravljanju obalnim i morskim zaštićenim područjima na primjerima Parka prirode „Telašćica“, nacionalnih parkova „Kornati“ i „Krka“ i Zaštićenog krajobraza „Sjeverozapadni dio Dugog otoka“.

Četrnaest predstavnika albanskih nacionalnih i regionalnih institucija za upravljanje zaštićenim područjima (National Agency for Protected Areas – NAPA, Regional Agencies of Protected Areas – RAPA) posjetili su NP „Krka“ u petak, 15. rujna 2017. Studijski posjet organiziran je u okviru projekta Strengthening capacity in National Nature Protection preparation for Natura 2000 Network u cilju jačanja kapaciteta i razmjene iskustava. Na taj su način hrvatski djelatnici zaštićenih područja svojim albanskim kolegama predstavili sustav zaštite na nacionalnoj razini, umreženost hrvatskih parkova, odnose s dionicima i razvoj volonterskih programa u parkovima. Što se tiče Nacionalnog parka „Krka“, albanska delegacija posebno se zanimala za iskustva u uspostavi održivog upravljanja, za izradu i primjenu Plana upravljanja, organizacijsku strukturu, pružanje informacija posjetiteljima, upravljanje procesima prihvata, ograničavanje broja posjetitelja i suradnju s lokalnom zajednicom.