Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  03.08.2015, 14:10h


Iznenađenje i nagrade za 500 000. posjetitelja Nacionalnog parka „Krka“ u 2015. godini

Nacionalni park „Krka“ danas je na Roškom slapu posjetio petstotisućiti posjetitelj ove godine. Tim povodom, ravnatelj JU „NP Krka“ Krešimir Šakić iznenadio je sretnu posjetiteljicu iz Nizozemske prigodnim darom, fotografijom Roškog slapa i poklon-paketom. Gospođa je prvi put u Nacionalnom parku „Krka“ pa je za nju ova sretna okolnost bila posebno radosna.

Temeljna zadaća Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ je briga i očuvanje prirode. Da tu zadaću uspješno izvršava, dokaz su posjetitelji koji u Nacionalni park „Krka“ dolaze zbog izvorne prirode i ljepote krajolika koji su oblikovale krške ljepotice Krka i Čikola. Zato nas veseli podatak da je u 2015. godini do 30. lipnja, u odnosu na prošlu godinu, broj posjetitelja porastao za 11 % posto.

Posebno nas veseli porast posjetitelja na uzvodnim lokalitetima i što je jubilarni posjetitelj nagrađen upravo na Roškom slapu, koji iz godine u godinu otkriva sve više stranih i domaćih zaljubljenika u prirodu. Tako Roški slap u ovoj godini bilježi porast broja posjetitelja od 35 %. To je rezultat sustavne valorizacije lokaliteta uzvodnog toka Krke u cilju smanjenja opterećenja najposjećenijeg slapa, Skradinskog buka, ali i bolje prepoznatljivosti očaravajućih područja gornjeg toka.

Rezultat vizije Nacionalnog parka „Krka“ kroz održivi razvoj i planirano infrastrukturno upravljanje je i jedna od najljepših staza u Hrvatskoj, poučno pješačka staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, duga 8,5 km, te završetak arheoloških istraživanja Oziđane pećine, važnog pretpovijesnog lokaliteta, koja je 2014. otvorena za posjetitelje. Oba lokaliteta nalaze se u neposrednoj blizini Roškog slapa pa se ubrajaju u sadržaje koji su pridonijeli većem zanimanju posjetitelja.

Broj posjetitelja na ulazima Burnum, Kistanje i Eko kampus Puljane porastao je za velikih 44 % u odnosu na 2014. Tome je svakako pridonio razvoj kulturnog turizma kroz manifestaciju Burnumske ide i uređenje arheološke zbirke u Eko kampusu Puljane, koji će svoju renesansu tek doživjeti.