Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  17.11.2014, 14:57h


1. Susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača uzvodnog toka Krke.

 

Javna ustanova Nacionalni park „Krka“ organizira susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača uzvodnog toka Krke u Centru Puljani od 21.-23. studenog 2014. od 9 do 15 sati.

Susret će imati edukativan pristup i podršku kroz interaktivne radionice i predavanja. Predavači i voditelji radionica su stručnjaci poljoprivrednih znanosti.

Raspored održavanja radionica je sljedeći:

 

21.11.2014.     9-12h               Masline/maslinovo ulje, Gordana SilovKožarić

21.11.2014.     12-15h             Med, Zlatko Tomljanović

22.11.2014.     9-12h               Stočarstvo, Marina Krvavica

22.11.2014.     12-15h             Sir, Dubravka Kaić

23.11.2014.     9-12h               Pršut/panceta, Ivica Kosor

23.11.2014.     12-15h             Vino, Marko Duvančić

 

Predavanje o maslinama i maslinovom ulju obuhvatit će opće karakteristike maslina, gnojidbu i rezidbu, bolesti i štetnike maslina, kategorizaciju i kvalitetu maslinovog ulja te vođenu degustaciju maslinovih ulja.

Predavanje o medu osvrnut će se na suvremene izazove u tehnologiji pčelarske proizvodnje, bolesti pčela, ljekovitost bilja i higijenske standarde u proizvodnji meda.

Radionica o stočarstvu osvrnut će se na osnovna načela održive i ekološke poljoprivrede s naglaskom na uzgoj životinja, pasmine domaćih životinja u održivom i ekološkom stočarstvu, dobrobit životinja, higijenu i zbrinjavanje otpada u održivom i ekološkom stočarstvu te održivi i ekološki uzgoj pojedinih vrsta domaćih životinja.

Radionica o siru donijet će osnove o preradi mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u svrhu povećanja dohotka od proizvodnje mlijeka i povećanja turističke ponude, stvaranja proizvoda nove vrijednosti kroz ponudu u ruralnom turizmu. Na radionici će se vršiti procjena kvalitete sira u svrhu poboljšanja postojeće proizvodnje sira.

Predavanje o pršutu i panceti osvrnut će se na tradicionalnu proizvodnju pršuta i pancete nekada i danas, na što je potrebno obratiti pažnju prilikom svih faza proizvodnje tekoje su najčešće pogreške i kako ih ispraviti.

Radionica o vinu temeljit će se na vinogradarstvu nekad i danas, tehnologiji bijelih i crnih vina te roze-a uz osvrt na prezentaciju strojeva potrebnih u vinogradarstvu i problematične godine u vinogradarstvu.

 

Predavanja su koncipirana na principu radionica kako bi do izražaja došla interakcija između predavača i sudionika ali i među samim sudionicima u cilju razmjene znanja i iskustava. Tijekom proteklog mjeseca provedena je  anketameđu lokalnim stanovništvom koje pozdravlja inicijativu i raduje se zajedničkom druženju stoga očekujemo dobar odaziv.

 

Radionicama mogu prisustvovati svi stanovnici uzvodnog toka Krke koji poljoprivredne proizvode rade za osobne potrebe i/ili prodaju. Radionice su besplatne.

Stanovništvo je na radionice slobodno ponijeti 1L maslinovog ulja, 1 kg meda i/ili 1L vina kako bi NP „Krka“ financirao njihovu analizu.