Seite 60 - buk8

Basic HTML-Version

Okusi Burnumskih ida
Kako su izgledala i jesu li bila ukusna jela na VI.
i VII. burnumskim idama moglo se vidjeti na degu-
staciji za stolompostavljenim ispred amfiteatra.
Tradicionalno jelo je
Conditium paradox
: vino
s medom, kaša od leće, boba i ječma za vojsku i
kobasice za bogatije staleže. Za desert su poslužene
datulje s pinjolima i orasima u vrućemmedu.
VII. burnumske ide bile su u znaku vojske i
gladijatora. Stoga slijedi kratki opis onoga što su
gladijatori najčešće jeli. Tekst je na coolinarka.com
objavila naša suradnica i savjetnica u organizaciji i
realizaciji Burnumskih ida dr. Ivana Ožanić Roguljić,
iz Instituta za arheologiju u Zagrebu, kojoj zahva-
ljujemo na pomoći, inicijativi i uloženom vremenu i
58 BUK
- DOGAĐANJA
DOGAĐANJA
trudu: „Život rimskog gladijatora bio je težak, bili su
robovi vječito pod pritiskom pogibelji dok se bore
pred razularenom publikom u areni. Mnogi su bili
vrlo popularni kao i današnje sportske zvijezde,
imali su svoje obožavatelje i obožavateljice. Manje
vješti ili manje sretni živjeli su kratko. Svima je bilo
zajedničko samo jedno, da sanjaju
rudius
drveni mač
kojimimcar daruje slobodu.
Gladijatori su imali nadimak
hordearii
, doslov-
no predvedeno: ječmeni ljudi ili „oni koji jedu
ječam“. O tome nam govori Plinije Starji (23.-79.
god.) u svom djelu
Naturalis historia
i opisuje kako
se ječam pretvarao u omiljeno gladijatorsko jelo,
koje se zove
polenta
. Ječam se prvo umočio u vodu,