Seite 79 - buk6

Basic HTML-Version

DULICIADOMESTICA–domaćaposlastica
Palmulos vel dactilos excepto semine, nuce vrl
nucleis vel piper tritum inferces. Sales foris cintigis
frigis inmelle cocto, et inferes.
Velike ili male datulje očisti od koštica pa
napuni orasima ili pinjolima ili istucanim paprom.
Posoli izvana, prži uukuhanommedu i posluži.
Naputak:
Najbolje je napuniti jednu datulju pinjolima,
jednu s malo istucanog papra, jednu orasima pa sve
tri datulje nabosti na čačkalicu.
CONDITUMPARADOXUM–neobično začinjeno vino
Conditi paradoxi compositio:
Mellis p.XV in aeneum uas mittuntur, praemissis
vini sextariis duobus, ut in coctura mellis vinum
decoquas. Quod igni lento et aridis lignis calefactum,
commotum ferula dum coquitur, si effervere coeperit,
vini rore conpescitur, praeter quod subtracto igni in se
redit. Cum perfrixerit, rursus accenditur. Hoc secundo
ac tertio fiet, ac tumdemum remotuma foco postridie
despumatur. Tum mittis piperis uncias quattor iam
triti, masticis scripulos III, folii et croci dragmae
singulae, datilorum ossibus torridis quinque,
isdemque dactilis vino mollitis, intercedente prius
suffusione vini de suo modo ac numero, ut tritura
lenis habeatur. His omnibus paratis supermittis vini
lenis sextaria XVIII.
Sastav neobično sačinjena vina:
Stavi se oko 5 funti meda u bakrenu posudu, u
koju su prethodno stavljena dva sekstaria vina, tako
da se vino ukuha dok se med kuha. To treba zagrijati
na blagoj vatri od suha drveta i miješati dok se kuha,
a ako baci pjenu zaustaviti dolijevanjem vina i
povlačenjem s vatre. Kad se ohladi, ponovo
potpaliti. Tako i drugi i treći put, a onda se skine s
vatre i sutradan pokupi pjena. Stavi se četiri unce
istucanoga papra, tri skripula mastike, po jednu
dragmu lovorovog lista, 5 prženih sjemenki datulja i
meso datulje namočeno u vinu odgovarajuće vrste i
količine, tako da bude blaga. Kad je gotovo, prelije
se s 18 sekstarija blagoga vina.
Naputak:
250gmeda
0,25 l vina za osnovnu smjesu
0,5-2l vina za nadolijevanje
30 zrna crnogpapra
20 lovorovih listova
1prstohvat šafrana
2datulje
DOGAĐANJA -
BUK 77